Najtrudniejsze pytanie, co umieścić na zaproszeniach. Czy wypada zasugerować w formie wierszyka że wolimy banknociki zamiast powtarzających się prezentów. Podawajcie przykłady tekstów na zaproszenia ślubne.
Na przykład ja otrzymałam od kuzynki zaproszenie z takim wierszykiem:
Ku naszej radości prosimy Szanownych Gości, zaoszczędźcie nam dźwigania i paczek transportowania, do koperty włóż banknocik, a rozwiążesz ten kłopocik. Bardzo chcemy wszystkich prosić by nam kwiatów nie przynosić, stąd wiadomość ku publice: Chcemy z winem mieć piwnicę!
Aby ulżyć Wam udrękę co za paczkę dać w prezencie Młoda Para podpowiada, i zarazem pięknie prosi, zamiast kwiatów i prezentów, by w kopertę włożyć grosik, tyle, ile każdy może, za co z góry Szczęść Wam Boże!!
Myślę, że jakiś krótki, zwięzły i przyjemny wierszyk będzie ok też zamierzamy umieścić to na zaproszeniach, żeby przypadkiem nie dostać 3 mikserów, 5 żelazek albo kilkunastu miśków czy co tam jeszcze...
a propo życzeń dla rodziców i podziękowań, to właśnie będzie problem ze rodzicami mojego ukochanego, którzy są po rozwodzie i... eh (zresztą poruszyłam to na moim wątku)
"Na zawsze z Tobą być śnić z Toba Twoje sny Jak mam Ci o tym opowiedzieć...? "
Myślę że to nie jest wcale problem że są po rozwodzie, żadnych detali jak najbardziej ogólnikowo. Np:
Zebraliśmy się dzisiaj tutaj wszyscy, aby świętować zawarcie naszego związku. Dziękujemy wszystkim za przybycie, życzenia oraz wspólna zabawę. Z tego miejsca pragniemy szczególnie podziękować naszym Rodzicom. Dziękujemy Wam kochani Rodzice, za to że w tym dniu mogliśmy się wszyscy spotkać. Dziękujemy za trud, poświęcenie, szereg wyrzeczeń , miłość, radość, za te wszystkie dni które wspólnie przeżyliśmy. Jesteście dla nas najlepszymi przyjaciółmi, którzy służą nam dobrą radą, wsparciem, na których możemy zawsze liczyć. Pragniemy Wam również podziękować za pomoc w realizacji ślubu i wesela. Dziękujemy Wam.
Z tego miejsca pragniemy podziękować naszym Rodzicom za trud wychowania, za miłość i uśmiech, za pogodne dni pełne radości i szczęścia, za to, że mogliśmy liczyć na Waszą pomoc i wsparcie w każdej chwili naszego życia... Pragniemy Wam również podziękować za pomoc w przygotowaniach do naszego ślubu oraz zabawy weselnej. To dzięki Wam dzisiejszego wieczoru mogliśmy się tutaj wszyscy spotkać
Byłam kiedyś na weselu, gdzie zespół tak powiem się "zalał" i na oczepinach wywoływał na środek rodziców Pana Młodego, którzy niestety nie żyli. To się nazywa gafa. Wiec o wszelkich sytuacjach należy powiadamiać wodzireja czy tam zespół, żeby nie było takich niezręcznych i nietaktownych sytuacji.